- Hozzávalók:
- 30 dkg darált hús
- 15 dkg burgonya
- 15 dkg sárgarépa
- 15 dkg fehérrépa
- 15 dkg zeller
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- 1 citrom
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint gomba
- 1 fej vöröshagyma
- pici kristálycukor
- fűszerpaprika
- bors
- só
Eperkrémleves
- Hozzávalók:
- 40-50 dkg eper
- 3 dl habtejszín
- 1 pohár natúr joghurt
- 2-3 evőkanál cukor (vagy édesítő)
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 1 dl víz
- 1 citrom reszelt héja
Palócleves
HOZZÁVALÓK
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl olaj
- 40 dkg sertéslapocka
- őrölt paprika
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- só
- őrölt bors
- 2 db babérlevél
- tárkony
- 30 dkg burgonya
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 50 dkg zöldbab
- majoránna
- 1 csipet kömény
- 2-3 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 csepp ecet
Húsgombócleves
HOZZÁVALÓK
- Hozzávalók kb. 2,3 literhez:
- A húsgombóchoz:
- 30 dkg darált sertéshús (vagy egyéb)
- 1 db - vízben ázatott és jól kinyomkodott - zsemle
- 1 közepes vöröshagyma - finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma - aprítva
- 1 csokor petrezselyem - aprítva
- 1 teáskanál morzsolt majoránna
- 1 tojás
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- őrölt bors
- só
- Valamint:
- 40 dkg sárga és fehérrépa - aprítva
- 5-5 dkg zeller és karalábé - aprítva
- 1 közepes vöröshagyma - finomra aprítva
- 1 gerezd fohagyma - zúzva, aprítva
- 4-5 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- kb. 1 teáskanál szárított tárkonylevél
- pár karika zöldpaprika vagy csemege Piros Arany
- 1 teáskanál ételízesítő
- 2 dl főzőtejszín
- ízlés szerint tárkonyecet vagy citromlé
- só
- kb. 1 mokkáskanál cukor
- 1 marék szárított apró levestészta